KIKAPCS

A karácsonyi menü – Közkedvelt fogások az ünnepekre

Karácsony közeledtével már feltehetően mindannyian ünnepi hangulatba kerültünk, és izgatottan várjuk az ünnepet és a vele járó élményeket. A karácsonyfa, az ajándékozás és a szeretteink meglátogatása ilyenkor a forgatókönyv, na meg az ünnepi vacsora. Hiszen a karácsony nem is lenne az igazi az ínycsiklandó fogások nélkül. Egy közösen elköltött étkezés összehozza az embereket, s így van ez karácsonykor is. Hazánkban megvannak a klasszikus ünnepi ételek, amelyek december 25-én a legtöbb házban az asztalra kerülnek.  

Ilyen hagyományos étel a halászlé. Nem egy túlságosan bonyolult fogásról van szó és további pozitívum, hogy jó nagy adagot lehet belőle készíteni, eleget az egész családnak. A finom halászlé titka a jó minőségű hal és fűszerpaprika, valamint a hagymával sem érdemes spórolni. Hogy igazán finom végeredményt érjünk el, érdemes először alaplevet főzni a halcsontokból, s csak ezután adni hozzá a többi hozzávalót, ízesíteni azt.  

A másik talán leginkább közismert és közkedvelt ünnepi fogás a töltött káposzta. Olyan ételről van szó, amely garantáltan nagy siker lesz a karácsonyi asztalon, a húsos töltelék és a káposztalevelek ugyanis tökéletesen kiegészítik egymást. Ehhez már csak friss kenyérszeletekre van szükség, az i-re a pontot pedig a tejföl teszi fel, ami kiválóan kiegészíti és kíséri az ízeket.  

Sokaknál kerül ilyenkor kacsa az asztalra, legyen szó combról vagy akár mellről. Kísérhetik különböző mártások és szószok, a meggymártás különösen népszerű az év ezen szakaszán, emellett közkedvelt kísérője a párolt káposzta. Van, ahol a szarvashúsra esküsznek, mint karácsonyi étel. Áfonyamártással és krokettel kiváló fogás.  

Vacsora után természetesen nem maradhat el az édesség sem. A karácsonyi desszert választék is igencsak gazdagnak mondható. A legnépszerűbb választások közé tartozik a zserbó. Úgy az igazi, ha az omlós tésztalapok közé bőséges töltelék kerül, a baracklekvár és a cukorral kikevert dió íze már szinte összeforrt a karácsonnyal. Közkedvelt sütemény még a mézeskalács, külön program lehet ilyenkor cukormázzal feldíszíteni az elkészült süteményeket. Elmaradhatatlan a bejgli, legyen az mákos vagy diós. Nem utolsó sorban pedig a pöffeteg is elengedhetetlen tagja a karácsonyi asztalnak.  

Az ünnepi fogások elkészítése sok munkával, befektetett idővel és energiával jár. Ám egy jól sikerült karácsonyi vacsora emeli az ünnep színvonalát, csodás közös pillanatokat hoz magával.  

Grafika: Horváth Eliza / 1367