MERÜLJ EL

Valentin-nap vs. anti-Valentin-nap

Tudtad, hogy nemcsak a szerelmeseknek van világnapja, hanem a szingliknek is? A mindenki által ismert február 14., azaz Valentin-nap mellett létezik egy anti-Valentin-nap is, amit november 11-én tart a világ. A továbbiakban kiderül, honnan ered ez a két ünnep, illetve milyen hasonlóságok és különbségek vannak köztük. 

Anti-Valentin-nap 

A hagyomány a 90-es évekből ered, mikor pár fiatal diák egy kínai egyetemen megünnepelte a saját szingliségét. Azóta világszerte tartják számon az „anti-Valentin-napot”, azaz az egyedülállóság örömeiről szóló világnapot.

Az első szinglinapot Kínában, a Nanjingi Egyetemen rendezték, majd később nemcsak Kínában, de a világ többi országában is nagy népszerűségre tett szert. Az esemény megünneplésére november 11-ét választották, mert a dátum (11/11) csupa egyesből áll. Az ünneplés a kínai egyetem hallgatói körében kezdődött, akik meglátták a szingli életformában rejlő lehetőségeket.

Szerettek volna kitörni az egyedülállóság mókuskerekéből, bebizonyítani, hogy a szingliség nem a magány szinonimája, és létrehozni egy pozitív eseményt, egyfajta anti-Valentin-napot. 

A történet szerint az ötlet megálmodói férfi diákok voltak, így kezdetben a szinglik napját agglegények napjának (Bachelors’ Day) nevezték el, és csak fiatal férfiak ünnepelték. Az ötlet azonban vonzó volt a nők számára is, ezért egy névváltoztatás után a nők és a férfiak egyaránt részt vehettek a szingliségük megünneplésében. 

A hagyományok szerint ezen a napon a szinglik együtt bulizhatnak a többi egyedülállóval, élvezhetik a párkapcsolat nélküli életüket. Az esemény lehetőséget biztosít a társtalálásra is, hiszen könnyebb ismerkedni egy olyan közegben, ahol biztosan tudjuk, hogy mindenki szingli. Ezért az egyedülállók gyakran vakrandikat, társkeresőket szerveznek november 11-én annak érdekében, hogy megtalálhassák a szerelmet. Tehát a szinglik napja nem utasítja el a párkapcsolatokat, hanem lehetőséget ad egyrészről a társra vágyóknak az ismerkedésre, másrészről a boldog szingliknek a felhőtlen bulizásra.

Ahogyan a kis létszámú ünnepnap kinőtte magát és világméretűvé vált, úgy a nagy multicégek is meglátták benne az üzleti lehetőséget.

Akárcsak Valentin-napon és más ünnepnapokon, november 11-én is hatalmas akciókat és kedvező vásárlási lehetőségeket kínálnak a globális kereskedelmi cégek, ami hatalmas bevételt jelent számukra. A szinglik napja mára a világ legnagyobb online kereskedelmi eseménye lett, Kínában akkora értékesítési alkalom, mint a karácsony vagy a kínai újév. 

Valentin-nap

Valentin-napon – vagy más néven Szent Bálint-napon – a szerelmesek világnapját ünnepeljük. Február 14-én szinte minden a párokról, a szeretetről és a szerelemről szól. De mikor és miért vált hagyománnyá ez az ünnep?

A jeles nap egy ókori római vallási ünnepből származik, melynek elnevezése lupercalia.

Ezen az ünnepen, február 14-e környékén a rómaiak a termékenységet ünnepelték, amelyhez számos hagyományuk kötődött. Egyrészt egy kevésbé örömteli rítus, melynek során a papok szíjakkal verték a fiatal nőket a termékenység és a vallási megtisztulás reményében. A meggyőződésük alapján a tisztító korbácsolás gyermekáldást és sikeres szerelmi életet hozott a nők számára. Másrészt ezen a napon a lányok Junótól, a házasság római istennőjétől kaptak szerelmi jóslatokat. 

Az ünnep mai elnevezése Szent Valentin római paphoz kapcsolódik, akit szerelemmel kapcsolatos nézetei miatt bebörtönöztek, és később kivégeztek. A keresztény dogmákkal szemben ő támogatta a papok házasodását, és ő maga is beleszeretett egy lányba a börtönévei alatt. A legenda szerint a kivégzése napján levelet hagyott szerelmének „a te Valentinodtól” aláírással. Később Valentint szentté avatták, és a szerelmesek védőszentje lett. Az általa hagyott búcsúüzenet is fontos kulcsa a köré szerveződő mítoszoknak, hiszen azóta vált hagyománnyá a szerelmes üzenetek küldése ezen a napon.

Napjaink szokása szerint február 14-én a szerelmespárok együtt töltik a napot, romantikus vacsorára mennek, vagy privát térben romantikáznak. Gyakran ajándékokat is adnak egymásnak, például csokoládét, a nőknek szép virágokat, főként vörös rózsát, ami a szerelmet szimbolizálja, valamint gyakori még a hatalmas plüssmackók ajándékozása is. 

Számtalan régi magyar babona is kapcsolódik a Bálint-naphoz, amelyek mind a szerelem megtalálásában segítették a fiatalokat.

Például, a néphagyomány szerint, ha a fiatal lányok babérlevelet raknak éjszaka a párnájuk alá, akkor megálmodják a jövendőbelijük nevét. Ha az ünnepnapon félbevágnak egy almát, ahány magot találnak benne, annyi gyermekük fog születni. Továbbá a hagyomány szerint a Bálint-napi reggeli csók szerencsét hoz a szerelmi életben. 

Manapság ez az ünnep csak a szerelmesekre koncentrál, és véleményem szerint háttérbe kerül maga a szeretet, amit barátaink, családtagjaink vagy ismerőseink felé érezhetünk. Fontos, hogy ne csak a szerelmespárok tudják kiélvezni ezt a napot, hanem bárki más is. 

Akár egyedül, akár a párunkkal töltjük az idei Valentin-napot, igyekezzük kiélvezni, amennyire csak tudjuk!

Grafika: Buda Klaudia