ITTHON

Országos Kerámiaművészeti Triennálé a Zsolnay Kulturális Negyedben

A kerámiaművészet csodálóinak egy tavaszi programlehetőséget kínál a Zsolnay Kulturális Negyedben található m21 Galéria, ahol megrendezésre kerül a 2024. évi Országos Kerámiaművészeti Triennálé. Korábbi cikkünkben már tettünk említést a tárlatról, mint a Zsolnay Negyed időszakos kiállításáról, amelyet március 9-től április 21-ig tudnak megnézni a látogatók.  

A tárlat keretein belül száz alkotó több mint kétszáz munkáját lehet szemügyre venni, akik a széles körű anyaghasználatot, alternatív és újszerű megoldásokat alkalmazva különleges és egyedi alkotásokat teremtettek meg. A szervezők az elmúlt időszak eredményeit átfogó módon szeretnék úgy bemutatni, hogy az a kortárs magyar szilikátművészet lehető legfrissebb képét adja, erre is inspirálták a pályázaton induló alkotókat. 

Az Országos Kerámiaművészeti Triennálé az 1967-ben indult Országos Kerámia Biennálé hagyományainak folytatása, amely ezúttal Triennálé néven folytatódik tovább, és rendszeres bemutatkozási lehetőséget biztosít a magyar kerámiaművészek és designerek számára. Ezért is nevezhető a tárlat a hazai művészi kerámiaszakma eddigi legnagyobb kiállításának, amely Pécsen kerül bemutatásra. 

A Triennálén több kategóriában is indult díjazás, mint művészi kerámia kategóriában és design kategóriában, de emellett voltak külön hallgatói díjazottak és elismerő oklevélben részesültek is, számos intézmény, szervezet és magángaléria támogatásával.  

Az Országos Kerámiaművészeti Triennálé megvalósulását a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. A kiállítás jegyeivel kapcsolatos információk a Pécsi Galériák weboldalán olvashatóak. Az m21 Galéria nyitott kapukkal várja az érdeklődőket április 21-ig! 

Kiemelt kép forrása: Pécsi Galériák Facebook oldala
Cikkünk írója: Szabó Diána