Bormesék
KIKAPCS

Bormesék: Hagyományok, szokások a szüret körül 

A sorozatunk első részében a legismertebb magyar szőlőfajtákat vizsgáltuk meg, míg a második részben megnéztük, hogy milyen út vezet a növénytől a borig. A mai, utolsó témánk a szüreti hagyományok, szokások lesznek, mivel ez adja az alapját annak a sok-sok éves hagyománynak, amely a mai napig képes fennállni.   A szüret a borkészítés legfontosabb pillanat. Ekkor

Tovább...
KIKAPCS

Hogyan készül a jó bor? 

Sorozatunk első részében megnéztük, melyek azok a szőlőfajták, amikből a leggyakrabban készülnek hazai borok. Ma, a második részben mélyedjünk el a borkészítés rejtelmeiben, tekintsük át azokat a lépéseket, amelyeknek köszönhetően a mustból bor lesz.  Az alapja minden növénytermesztésnek az ültetés. Természetesen ez a szőlőnél is így van, azonban számos körülményt figyelembe kell vennünk ahhoz, hogy

Tovább...
KIKAPCS

Bormesék – első rész: A magyar nép legkedveltebb szőlőfajtái 

A magyar földrajzi területeken zajló szőlőtermesztés évszázadokkal ezelőttig nyúlik vissza. A történelmi eseményeknek és egyes terjeszkedési cselekményeknek köszönhetően vannak olyan kiemelkedő magyar fejlesztésű szőlőfajták, amelyek világszerte ismertté váltak. A szüreti időszak alkalmából nézzük meg ezeket a Bormesék sorozatunk első részében!  Furmint  Kezdjük a sort rögtön az egyik legősibb változattal, amely a Tokaji borvidék gyermeke, a

Tovább...