MERÜLJ EL Rendezvények

Laborlátogatások, előadások, kóstolók és még sok más a PTE Kutatók Éjszakáján

Hogyan képes a szalamandra visszanöveszteni az elvesztett végtagjait? Miképp élnek a sejtek a sejttenyésztő laboratóriumban? Hogyan működik a 3D nyomtatás? Mi történik a halál után? Miről mesélnek a csontok? – Csak néhány kérdés azok közül, amelyekre választ kaphatunk szeptember 29-én éjjel a Pécsi Tudományegyetem által szervezett, a Kutatók Éjszakája programsorozat keretein belül megvalósuló egy-egy előadáson.

A Pécsi Tudományegyetem idén is részese lesz annak a tudománynépszerűsítő programsorozatnak, amelyet az Európai Bizottság kezdeményezésére hoztak létre 2005-ben. A Kutatók Éjszakája szeptember utolsó péntekén lehetőséget biztosít a tudományok iránt érdeklődő fiataloknak és idősebbeknek arra, hogy közelebbről is megismerkedjenek a kutatók munkájával és a kutatások eredményeivel, valamint interaktív módon részt vehessenek egy-egy szakterület vizsgálatában. A PTE 2008-ban csatlakozott az európai kezdeményezéshez, azóta pedig minden évben előadásokat, laborlátogatásokat és egyéb programokat kínál az informálódni vágyóknak. A rendezvény nem titkolt célja az is, hogy vonzóvá tegyék a kutatói pályát az ifjúság számára, ezzel is segítve a tudományos utánpótlás biztosítását.

Lássuk a helyszíneket!

Idén 150 programmal és 143 szereplővel várják a látogatókat Pécsett, olyan helyszíneken, mint az Általános Orvostudományi Kar, az Egészségtudományi Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar, a Klinikai Központ, illetve a Szentágothai János Kutatóközpont.

Az Orvosin nyolcvanhat különböző program közül választhatunk. Lesz szó többek között a fogszabályozás rejtelmeiről, az autizmusvizsgálatról és fénymikroszkópiáról, a DNS alapú személyazonosítással kapcsolatban pedig azt is megtudhatjuk, tényleg Árpád vérei vagyunk-e.

Az Egészségtudományi Kar Pécsett négy eseménnyel várja a látogatókat: ételkóstolóval egybekötött programon beszélgethetünk a növényi alapú étrendről és a vegán életmódról, valós döntési helyzetek várják a résztvevőket a Squid Game etikai és filozófiai dilemmáiról szóló előadáson, többet tudhatunk meg a körülöttünk, rajtunk és bennünk élő gombákról, valamint arra is választ kaphatunk, kell-e a Himalájára mennünk sóért. Az Egészségtudományi Kar egyébként a Kaposvári Képzési Központban is várja majd az érdeklődőket, húsz különböző programmal.

A Gyógyszerésztudományi Karon betekintést nyerhetünk egy molekuláris biológiai labor munkájába, de lesz szó emellett a kerti gyógynövényekről, az illegális online gyógyszerkereskedelemről, valamint a biológiai terápiákról is. A kar összesen tíz programot szervez.

A Klinikai Központ olyan érdekfeszítő témákat kínál, mint a robotsebészet, az egysejtűek mikroszkópos és makroszkópos vizsgálata, a röntgenvizsgálatok vagy az életmentés. Laborkoktél elnevezésű programjukon a vércsoportokról, az immunkémiai tesztekről és a vérsejtek mikrovilágáról lehet majd tanulni – aki pedig mindezt végigköveti, az vendégük egy koccintásra.

A Szentágothai János Kutatóközpontban pedig felfedezhetjük a láthatatlan világot az elektronmikroszkópia segítségével, megismerhetjük az MR képalkotás alapjait, szövettani technikákról tanulhatunk, vagy arról is hallhatunk, milyen egy vírusvadász expedíció Ázsiában.

Hogyan lehet részt venni a programokon?

Az egyetem programjairól többet a www.kutatokejszakaja.pte.hu honlapon lehet megtudni. Minden esemény ingyenesen látogatható, azonban egy részük regisztrációhoz kötött – ezeknél külön jelzés hívja fel erre a figyelmet.

Grafika: Hajós-Szabó Dóra