ITTHON

Ha itthon nyaralnál, de már unod a Balatont: Magyarország rejtett kincsei

Bár most még éppen a tavaszi szünet átmeneti nyugalmát élvezzük, arra is érdemes gondolni, hogy hamarosan vége a szemeszternek, és itt a nyár, amikor talán az idő kegyesebb lesz hozzánk, és kirándulni is lehet majd. Ilyenkor sokan azonnal külföldi célpontokban gondolkodnak, hiszen ki ne vágyna az osztrák Alpokba, a festői kis olasz városkákba vagy a spanyol tengerpartra. Akadnak olyanok is, akik inkább a hazai turistalátványosságokat választják, és Magyarországon nyaralnak – a legkedveltebb célpontok számukra általában Budapest, a Balaton és környéke, illetve a különböző fürdővárosok. Persze ezek mind rengeteg csodával és számos izgalmas programmal szolgálnak – személyes kedvencem, a Balaton például szinte minden turista igényét képes kielégíteni, legyen szó fürdőzésről, túrázásról vagy városlátogatásról –, néha mégis megéri új helyek után nézni, és más régiókat is meglátogatni az országban. Ehhez ajánlok most a figyelmetekbe három kisebb-nagyobb magyar várost és környékét, amelyek szintén kiváló nyaralóhelyek.

Ha a fővárosból indulunk – ahova Magyarországon minden út vezet –, és nem akarunk messze menni, az egyik legszebb úti cél Székesfehérvár. A Budapesttől autóval alig 1 órányira található település önmagában is rendkívül sok látványosságot rejt, hiszen az Árpád-korban ez volt a magyar királyok koronázóvárosa – éppen ezért nevezik a királyok városának is –, így bővelkedik a történelmi emlékekben. A városon belül szinte minden ekörül forog: a megyeszékhely főterén egy hatalmas országalma van, a városháza épületében a Szent Korona hiteles másolatát is megtaláljuk, a Koronázó téren pedig a Szent István által építtetett Koronázó Bazilika romjait nézhetjük meg. Akinek pedig ez sem volt elég a magyar történelemből, az a híres fehérvári órajátékot is végignézheti, amelynek figurái legendás történelmi személyeket idéznek meg. 

A város közvetlen környezetében pedig egy ennél is elbűvölőbb kis kastélyt érdemes meglátogatni: a Bory Jenő által tervezett és építtetett Bory-várat. A mesés tornyokat, romantikus kerteket és díszes árkádokat az építész szerelme jeléül tervezte és építette, feleségének ajánlva a várat, amelynek munkálatai az első világháború után kezdődtek, és közel 40 éven át tartottak. Ha valaki Székesfehérváron jár, semmiképpen ne hagyja ki ezt a kis csodát, ahova még a belépő sem drága: éppen csak több, mint két korsó sör ára.

Innen a Balaton északi partján az osztrák határ felé haladva pár óra autózást követően egy hasonló kis ékszerdobozba érkezhetünk: Kőszegre. A város és környéke – többek között Szombathely – a térség legnépszerűbb kirándulási célpontja, nem véletlenül. A Kőszegi-hegységben túrázva szinte már az osztrák Alpokban érezhetjük magunkat, és olyan hegycsúcsokról tekinthetünk le, mint az Írott-kő vagy a Kálvária-hegy. Természetesen ha komolyabb programokra vágyunk, inkább a megyeszékhelyre érdemes ellátogatni, illetve a környék bővelkedik fürdőhelyekben is, itt található például Sárvár és Bükfürdő.

Azonban ha valódi csodát akarunk látni, akkor nem kell elhagynunk első célpontunkat: Kőszeg Magyarország egyik, sőt talán a legszebb városa. Nyugodt, csendes kis utcái szinte teljesen érintetlenül megmaradtak a középkorból, amitől az itt tett sétának olyan a hangulata, mintha visszautaztunk volna az időben – leszámítva az elképesztő tisztaságot és rendet, ami itt uralkodik. A város legfontosabb látványossága a vár, ami Jurisics Miklósról kapta a nevét, akinek vezetésével a kőszegiek a török korban legendás módon hetekig ellenálltak az ostromnak. Bár a várról már a 800-as évekből származó forrásokban is olvashatunk, annak valódi története a 16. században kezdődött, a török várharcok korában, majd a 17. században egy gazdag főnemesi család, az Esterházyak kezébe került. 2013 óta pedig teljesen felújított állapotában csodálhatjuk meg, egyik legnagyobb látványosságával, az interaktív fegyverszobával együtt.

Tovább haladva a történelmi látványosságok és török kori várak vonalán egy kelet-magyarországi térséget ajánlanék végül, de nem utolsósorban: Eger városát és környékét. Ezt a régiót talán kevésbé kell bemutatni, hiszen ki ne hallott volna már Dobó István egri váráról, illetve az egri bikavérről és az ország legmagasabb hegységei által körülvett lankás dombokról, ahol az ehhez szükséges szőlő terem. Éppen ezért csak néhány mondatban utalnék rá, miért is olyan különleges ez az országrész, ahol a Balatonhoz hasonlóan bárki megtalálhatja a maga igényeit kielégítő helyszínt. Aki a fürdők látogatását részesíti előnyben, annak ajánlom figyelmébe az Egri Termálfürdő mellett található, egyedi Török Fürdőt, ami az országban egyedülálló szolgáltatásokat nyújt. A történelem szerelmeseinek természetesen az elsődleges látnivalókat maga Eger városa nyújtja, a török kori várral, minarettel (tériszonyosok és klausztrofóbiások ide csak óvatosan – 40 méter magas, és a teraszig rendkívül szűk lépcsőkön visz az út), valamint a Szent János-bazilikával. Akinek pedig kirándulni támad kedve, annak a Szépasszony-völgyet javaslom, ahol ezzel egybekötve a környék legfinomabb borait is megkóstolhatjuk, illetve az Egertől 30 percre található szomolyai kaptárköveket – ezeket a különleges formájú köveket kb. 1,5 óra tanösvényen való túrázás után érhetjük el.

Mindezek mellett természetesen még számos hasonló csodát és látnivalót tartogat az ország – a lényeg, hogy induljunk el, fedezzük fel magunknak, és ne ragaszkodjunk mindenáron a már megszokott kirándulóhelyekhez!

Grafika: Buda Klaudia