ITTHON

Európa kulturális fővárosa: Veszprém

Augusztus végén sikerült eljutnom Veszprémbe a barátaimmal egy kicsit körülnézni, szórakozni. Elmentünk a Gyárkertbe, andalogtunk a belvárosban, kávéztunk, ettünk, nézelődtünk, és megpihentünk egy éjszakára, méghozzá a Ruttner Házban.

A Ruttner Ház egy régi várbörtön volt, ami mostanra egy nagyon takaros diákszálló lett kávézóval, reggelizőteremmel és belső terasszal. Emeletes ágyakkal van ellátva, külön fiú és lány szobákkal rendelkezik, ami az osztálykirándulásokat tekintve nagy előny.

Igencsak kedvező áron van a szállás, kifejezetten diákok vagy hátizsákos kalandorok részére ajánlott. Közel helyezkedik el a belvároshoz, ezáltal innen minden könnyen elérhető akár gyalog, akár busszal.

Amikor sétáltunk a hangulatos kis utcákban, szemet szúrt mindannyiunknak az épületek szépsége: minden rendezett, vagy éppen felújítás alatt áll, ami számomra pozitív benyomással bírt – ez alapján arra tudtam következtetni, hogy nem hagyják elveszni az igazi értékeket.

Utánaolvastam, hogy miért hívják Veszprémet a királynék városának. Azért, mert miután István király Gizella királynének adományozta Veszprém városát és birtokait, minden királynét a veszprémi püspök koronázott meg. Színes történelme van, aminek köszönhetően 2023-ban elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa elnevezést, avagy díjat.

Pécshez hasonlóan Veszprém is egyetemi város, így sok közös vonást találtunk a barátaimmal. Látogatásunk során a még javában zajló gólyatáborok dübörgésére lettünk figyelmesek. Veszprém tele van szórakozóhelyekkel, kedves, ámbár kissé büdös (milyen legyen?) kocsmákkal, amiket többségében fiatalok lepnek el – ennek tanúi voltunk, mert már elkezdtek szivárogni a diákok, hogy felkészüljenek az új szemeszterre, vagy végleg méltó búcsút intsenek a nyárnak.

A veszprembalaton2023.hu oldalán bővebben utána lehet olvasni a szeptemberi programoknak, híreknek, eseményeknek, vagy pályázatoknak. Nagyon jó pályázatokat írtak ki, bár igaz, hogy augusztus 31-én lejártak, de érdemes a megvalósítható projekteknek utánaolvasni, és figyelni, hátha valami felkelti az érdeklődésünket. Most például, ami a legjobban megragadta a figyelmemet, az egy hirdetés volt: az Utcakép Fejlesztési Program, más néven UTC/4, amely a szétesett társadalom nyitott és modern módszerekkel történő összehúzására törekszik. Leginkább az egyéni vállalkozókhoz, civil szervezetekhez, kulturális intézményekhez szólt a kiírás. Kettő altémát adtak meg, majd a határidőt és a pályázat benyújtásának módját, amivel nagy segítséget nyújtanak a pályázóknak, hogy érvényesen végigvigyék a pályázás menetét. 

Ez csak egy töredéke volt Veszprémnek és a Kulturális Főváros elnevezés hátterének, viszont a honlapjukon (a fentiekben már említettem) minden információnak utánaolvashatunk – kifejezetten jól tájékoztat minden történésről.

Szívből ajánlom ezt a várost mindenkinek, aki szereti a szebbnél szebb épületeket, a nyüzsgést, a fiatalos légkört, a kedves kávézókat és a jó éttermeket.

A Gyárkertben nagyszerű előadók lépnek/léptek fel a nyár folyamán, így ez még egy okkal több a látogatásra!

Grafika: Kovács Emese