EGÉSZSÉG

„Mindent meg kell kóstolni!” – a karácsonyi asztalnál, evészavarral

A karácsony számos öröme ellenére is stresszes, nehezen kezelhető tud lenni sokunknak. Van, akit elkap a pánik, mert törekszik a tökéletességre, van, aki az önmagára fordított időt és energiát hiányolja a rengeteg családi program és látogatás közepette, és akad olyan is, akit az ünnepi asztal látványa tölt el szorongással a nagyszabású étkezések vagy a tolakodó, kéretlen megjegyzéseket tevő rokonok miatt. A szeretet ünnepe számos akadályt gördíthet utunkba, amelyek kiküszöbölése ilyenkor még nagyobb nyomást helyez ránk, mert amellett, hogy törekszünk a tökéletességre, kötelező a jókedv és boldogság. Ezért nem árt, ha felfegyverkezünk néhány eszközzel és praktikával az ünneplés előtt, hogy megfelelően tudjuk kezelni a zavaró tényezőket. 

A karácsony egyik különösen problémás része az étkezéseket övező mentalitás, avagy a „Mindent meg kell kóstolni!” kultúra. De találkozhatunk még az „Olyan sovány vagy, egyél szépen!” vagy az „Anya meg fog sértődni, ha nem eszed meg a főztjét!” megszólalásokkal. Mondanom sem kell, hogy ezek olyan káros, betanult sémák, amiket jobb lett volna már régen hátrahagyni, de sajnos azt tapasztalhatjuk, hogy minden évben hurcoljuk őket magunkkal. Még olyanoknak is nehézséget okozhat ez a felfogás, akiknek alapvetően egészséges kapcsolatuk van az étkezéssel és a testképükkel, viszont az evészavarokkal, testképzavarral vagy hasonló problémákkal küzdőknek hatalmas megmérettetésekkel jár az év ezen időszaka. A szorongás, a kontrollvesztettség érzése, családtagok kiemelt figyelme és a bűntudat mind olyan nehézségek, amikkel szembe kell néznünk ilyenkor. Sajnos ezek mind olyan érzelmek, amik könnyedén elhatalmasodhatnak rajtunk, és úgy érezhetjük, hogy képtelenek vagyunk kezelni a szituációt. Ezekre mind érdemes felkészülnünk, hogy minél inkább meg tudjuk tartani az irányítást a mentális egészségünk felett. 

1. Te vagy a legfontosabb! 

Minél inkább priorizáljuk a saját igényeinket és egészséges megküzdési stratégiáinkat, annál kevesebb esély van arra, hogy túlterhelnek az ünnep eseményei. Ez kifejezetten nehéz lehet, hogyha a családunk nincs tisztában problémáinkkal, vagy nem tudják megfelelően kezelni azokat. Erre az is megoldás lehet, ha edukáljuk őket a helyzetünkkel kapcsolatban, de ha ettől tartózkodnánk, akkor az lehet az ideális lépés, ha tiszta, egyértelmű határokat húzunk és kommunikáljuk igényeinket szeretteinknek. Ez is kihívást okozhat, ha rokonaink nem megértőek, empatikusak és figyelmesek, de tartsuk szem előtt saját jólétünket!  Kedvesen, de érthetően közöljük, ha nem kérünk többet valamiből, ha nem szeretnénk válaszolni a tolakodó kérdésekre, vagy ha nem iszunk alkoholt. Teljes mértékben meg van minden jogod, hogy visszautasíts valamit, ami nem esik jól. Mondj nemet, ha kell!

2. Kérj segítséget!

Ez természetesen nem csak az ünnepi időszakra vonatkozik. Az első és legfontosabb lépés, ha étkezéssel vagy testképpel kapcsolatos nehézségekkel küzdünk, hogy felkeresünk egy szakembert. Egy pszichológus hatalmas szerepet játszik a gyógyulási folyamatban, mivel sajnos (más mentális betegségekhez hasonlóan) az evészavarok is elferdítik a valóságot és megnehezítik számunkra a megfelelő ítélkezést, így nagyon fontos, hogy legyen egy olyan személy az életünkben, aki segíteni tud ezeknek a kezelésében, és közben biztosít arról, hogy érzéseink normálisak és természetesek. A Pécsi Tudományegyetem például ingyenes konzultációkat biztosít a hallgatóinak, ami egy tökéletes kezdés lehet a gyógyulás felé vezető úton, keressük őket bizalommal! Természetesen a környezetünkben is kialakíthatunk egy olyan támogató közeget, amely segítséget tud nyújtani a nehezebb időszakokban, sőt, szeretteink figyelme és gondoskodása kiemelten fontos, amikor egy ilyen magányos, elszigetelő problémával küzdünk. 

3. Gondoskodj magadról!

Nagyon fontos, hogy rendelkezzünk egészséges megküzdési stratégiákkal, és legyenek olyan tevékenységeink, amikkel testi és lelki jólétünket szolgáljuk. Ezeket érdemes egy pszichológussal is megvitatni, mivel ő megfelelő útmutatást tud nyújtani abban, hogy valóban pozitív hatással legyünk a mentális egészségünkre. Van azonban néhány örökérvényű tipp, amelyek mindenki számára hasznosak lehetnek, különösen a karácsonyi időszak megállás nélküli sürgés-forgásában. 

  • Végezz kreatív tevékenységeket! Köss, fess, fotózz; bármi, amitől ki tudsz teljesedni.
  • Tölts kevesebb időt online. Helyette olvass, társasozz vagy beszélgess szeretteiddel, menj el sétálni. 
  • Összegezd az éved, vezess naplót! Remek önreflexiós és relaxációs technika, ne becsüld alá!
  • Törekedj minél több folyadék és tápanyagdús étel fogyasztására. Nagyon fontos a testünk egészségének megtartása az általános közérzetünk szempontjából. Az alvás, folyadékbevitel, megfelelő mennyiségű és minőségű étel elengedhetetlen komponense az egészséges léleknek. 

4. Légy magaddal kedves és türelmes!

Végül, de nem utolsósorban nagyon fontos az, hogy hogyan bánunk és kommunikálunk saját magunkkal. Ahogy szeretteinknek, magunknak is meg kell adnunk a tiszteletet, szeretetet és odafigyelést. Ha problémába ütközünk, próbáljunk meg lelassulni és megfontolt döntést hozni arról, hogy mi lenne a legjobb megoldás. Jelen nehézségeink ellenére próbáljunk meg a lehető legtöbbet kihozni az ünnepből, hiszen rengeteg olyan örömet tartogat magában, ami elterelheti figyelmünket és megnyugtathat minket. Ha mégis olyan helyzetbe kerülünk, ami nyugtalanít vagy szorongást okoz nekünk, ne legyünk kemények, követelőzők magunkkal szemben, hiszen ha a legjobb barátunk fordulna hozzánk problémáival, minden tőlünk telhetőt megtennénk, hogy segíthessünk, igaz? Ezért nem szabad sürgetni a gyógyulást, vagy olyan dolgokat tenni, amikre még nem állunk készen. Muszáj elfogadnunk, hogy ez egy hosszú, megpróbáltatásokkal teli, nem lineáris folyamat, de minden magassága és mélysége hozzájárul ahhoz, hogy közelebb kerüljünk önmagunk feltétel nélküli szeretetéhez és egy sokkal teljesebb, megkötések nélküli, egészséges élethez. 

Rengeteg kitartást és szeretetet küldök minden sorstársamnak erre az időszakra!