MERÜLJ EL

A Föld napja, immár 54. éve 

„Testünk a kert, akaratunk a kertész.

William Shakespeare

Ezen megindító idézet elsősorban az ember gondolkodásáról és a teste feletti rendelkezéséről szól, amely ugyanúgy magába foglalja Földünk védelmét is, hiszen ha nem létezne, ha nem ápolnánk, akkor megszűnne létezni minden: így éppen úgy kell vigyáznunk rá, mint a saját testi épségünkre. 

A Föld napjának aktualitását nem lehet eléggé hangsúlyozni, amely immáron világszinten az 54-ik, Magyarországon pedig a 34-ik alkalommal kerül megrendezésre. A világnapok között a Föld napja az egyik legaktívabb világnapnak számít, hiszen egy igen aktuális és fontos témává nőtte ki magát napjainkban. A környezeti problémák közül párat említve, mint például a globális felmelegedés, túlnépesedés vagy a környezetszennyezés mind a bolygónkat veszélyezteti. Ezek abszolút olyan problémák, amelyekről beszélni kell. 

Magát a világnapot létrehozó első kezdeményezés visszanyúlik az 1970-es évekbe, amikor Denis Hayes, amerikai egyetemista elindította környezetvédő mozgalmát, amelyet több mint húszmillió amerikai támogatott. Később, 1990-ben jelentős hatást értek el a világ többi országában is, az ökológiai válság jeleinek hatására pedig a közös felelősségre hívták fel a figyelmet és terjesztették ennek fontosságát. Magyarország az első országok között csatlakozott a mozgalomhoz, majd a magyar környezetvédők közreműködésének köszönhetően megalakult a Föld Napja Alapítvány. Az első hazai Föld napja 1990-ben került megrendezésre, amelynek megmozdulásán több száz település vett részt. Azóta is rengeteg rendezvényt és programot szerveznek az óvodákban, iskolákban és a közterületeken egyaránt az ország számos városában, beleértve Pécset is.  

A Föld Napja Alapítvány arra ösztönzi a környezettudatos embereket, hogy közösségeket építsünk, komposztáljunk, kevesebbet járjunk környezetszennyező járművel, próbáljunk meg kevesebb műanyagot használni, vagy étkezzünk tudatosan és ne pazaroljunk. Talán lehetetlennek tűnhet, hogy olyan apró dolgok, mint a szelektív szemétgyűjtés, fák ültetése vagy közlekedés a biciklivel és gyalog elég legyen ahhoz, hogy segítse a Föld életben maradását, de ez bizony rengeteget számít. Ha egy ember tudatosan ápolja a környezetét, akkor a többiek példát vehetnek róla és inspirálódhatnak, ötleteket vehetnek át a másiktól; valamint azt is fontos megemlíteni, hogy minden tett számít. Ezért mindenképpen érdemes megpróbálni és elkezdeni a tudatos gondozását a környezetünknek, leginkább április 22-én.